1
2
3
4
5
6
7
8
1

Je moet meer geld verdienen

2

Doe meer je best, anders verlies je je baan

3

pas op dat je niet ziek word

4

ik ben bang voor …..

5

Als het zo door gaat, gaan we scheiden

6

Ze mogen me niet

7

ik zie er niet uit

8

ik zie het niet meer zitten

Wat is Voice Dialogue

Voice Dialogue is een methode waarbij je je gedachten en gevoelens onderzoekt. Waar ze vandaan komen, hoe ze (samen) werken en vooral hoe ze jouw gedrag bepalen. De manier waarop je reageert, je denken en voelen in situaties. Het mooie van deze methode is dat het je ook inzicht geeft in anderen, hun gedrag en gevoel.

WAARVOOR GEBRUIK JE VOICE DIALOGUE?

Mediteren is op dit moment een hype, je hoort het vast overal: als je gezond wilt zijn en rust wilt vinden, mediteer je een aantal keer op een dag. Dat is ook zo, alleen lukt dat jou al? Mijn eigen ervaring was dat het me niet meteen lukte. Juist door stil te gaan zitten ervaarde ik een storm van gedachten en kan leidde het al snel tot enorme frustratie. Hoezo is het dan prettig om te mediteren, dacht ik? Ik ervaar allesbehalve rust! Laat staan om met mijn ooit heel lenige lijf op zo’n klein ongemakkelijk kussentje te gaan zitten en dan te denken dat aan afvallen beginnen, misschien toch een beter idee was. Ik werd er gek van totdat ik deze methode ontdekte, de Voice Dialogue.

Om makkelijker te kunnen mediteren en echt ” je mind leeg te maken” is het zinvol om hiermee aan de slag te gaan. Het is me zo goed gelukt dat het soms lastig is wel te denken, zo goed kun je jezelf daarin trainen! En geloof maar dat mijn ” Mind” erg vol zat.

Onderzoek je de vragen wie ben ik, wat doe ik en wat wil ik, dan blijkt dat deze vragen lastig te beantwoorden zijn. Door Voice Dialogue toe te passen krijg je daar makkelijker antwoorden op en wanneer je uit balans bent, kom je ook snel weer in je kracht.

Het is zeer geschikt bij het oplossen van relatieproblemen. Zowel in de privésfeer met je partner, kinderen of familie als ook problemen met iemand op je werk, kun je ze hiermee oplossen. Voor mensen die last hebben van pestgedrag, je hebt daar de ander niet voor nodig om van het pesten af te komen. Of in andere conflictsituaties, wanneer mensen niet met je willen communiceren of er niet meer zijn. Dit laatste klinkt misschien heel gek voor je, eerlijk gezegd dacht ik dat de eerste keer ook, toch blijkt uit ervaring dat het mogelijk is. Een overlappende methode die hier een rol in speelt is familie opstelling.

Ook acteurs gebruiken deze methode om zich beter in een rol te kunnen inleven.

Onze Ikken

Voice Dialogue is een methode om in gesprek te komen met onze innerlijke stemmen (jouw dagelijkse, vaak onbewuste gedachten). Wanneer je bedenkt dat we 40-60.000 gedachten op een dag hebben, wat neer komt op zo’n 3000 per uur en het wel degelijk uitmaakt wat je denkt, is het goed die gedachten op een rij te zetten en te onderzoeken. Een onmogelijke opgave zou je denken. Toch is er makkelijk overzicht te krijgen.

Deze gedachten krijgen een stem doordat ze bij de verschillende delen van onze persoonlijkheid horen: onze ikken. Zij hebben ieder hun eigen manier van denken, voelen, gedrag en waarnemen. Je zou het kunnen zien alsof je uit meerdere personen bestaat, zogenaamde deelpersoonlijkheden. Die ontstaan uit je opvoeding en omgeving. We hebben het niet over schizofrenie of een andere persoonlijkheidsstoornis, maar onze normale gedachten die je elke dag denkt.

Je kunt dit zien als in een klaslokaal, werksituatie of gezin, waar mensen zijn met verschillende karakters, iemand die de baas is, iemand die ideeën heeft, iemand die zegt wat we moeten gaan doen, iemand die meer op de achtergrond blijft en stil is en iemand die boos of verdrietig is.

Om dit nog beter te begrijpen gaan we even terug naar de periode na je geboorte. Als kind van 0 tot 7 jaar zijn je hersenen nog niet ontwikkelt en kun je nog niet nadenken over situaties. Je bent in je ” zijn” maar nog niet bewust en neemt alles zonder oordeel waar. Je bent ook nog niet in staat bewuste keuzes te maken. Want als kind neem je alles als een opname recorder in je bewustzijn op. Je ziet wat mensen om je heen doen en hoort wat ze zeggen, zonder daar besef over te hebben. Dat maakt dat wanneer je later in bepaalde situaties terecht komt, jij reageert op een manier die eigenlijk niet van jouzelf afkomstig is. Dat je overtuigingen hebt, waar je eigenlijk nog nooit over nagedacht hebt. Dat je bang voor een spin bent, zonder te weten waarom. De kans groot is dat je moeder er ook bang voor is. Om zo maar een voorbeeld te noemen.

We worden allemaal geconditioneerd opgevoed door onze omgeving en raken zo vertrouwd met bepaald gedrag, wat in de meeste gevallen ook prima is. Dat je ouders je leren om uit te kijken als je een weg oversteekt, voorkomt dat je niet onder een auto komt te liggen. Toch blijken we ook onnodige gewoonten te leren, vaak vanuit angsten uit onze opvoeders en omgeving, zoals bijvoorbeeld een overbezorgde vader (denk even aan mijn eigen vader die nu nog steeds zegt terwijl ik al 50 ben: ” kijk je wel uit, doe je voorzichtig?” wanneer ik de auto instap en meer dan 3km verder mijn eindbestemming heb.

Overtuigingen en meningen bepalen uiteindelijk hoe je reageert in situaties en dat hoeft niet altijd positief uit te pakken. Zodra je merkt dat je problemen krijgt, of je hoofd zo vol zit met zorgen, je geen rust meer ervaart, kan Voice Dialogue je er mee vooruit helpen.

In deze methode worden de verschillende delen, die in jouw leven het meest een rol spelen of bij een bepaald probleem, één voor één onderzocht. Beginnend bij wat nou de functie is van dat deel. Nemen we bijvoorbeeld dat deel in jou dat kritisch is, zoals de gedachte die in je opkomt en je vertelt dat je wel uit moet kijken met oversteken, heeft vaak de functie vaak om je te beschermen. Je zou die de beschermer kunnen noemen. Dan heb je ook nog de controleur en de criticus die ook vaak dominant zijn. Het innerlijke kind, het kind dat je was toen je jong was, maar ook je emoties zoals verdriet of boosheid, angst of blijheid kun je onderzoeken.

Het uiteindelijke doel is in eerste instantie rust in je hoofd te krijgen zodat je het prettig vindt om te mediteren en daar alle voordelen van ervaart. Om uiteindelijk jezelf in alle dimensies te leren kennen, van gedachten tot gevoelens en patronen die ooit zijn ontstaan en die we willen doorbreken, zodat we meer keuzemogelijkheden krijgen, vanuit een steeds bewuster wordend ego. Omdat alles uit energie bestaat en er ook op dit niveau een verschuiving optreedt brengt dit verandering van je bewustzijn met zich mee. Deze veranderende kijk op jezelf verandert dan je relatiemogelijkheden en de plaats die jij in de wereld inneemt.

css.php
>
%d bloggers liken dit: