Epigenetica en de kracht van gedachten en gevoelens

“Mensen beïnvloeden niet alleen hun eigen genetisch materiaal, maar kunnen ook de gezondheid van hun kinderen en kleinkinderen in de toekomst bepalen.

Daarom zijn we in feite allemaal de hoeders van ons genetisch materiaal.”

Marcus Pambrey – geneticus – 2005

 

De Moleculaire Genetica is de wetenschap die zich bezighoudt met het bestuderen van de structuur en functie van genen op moleculair niveau.

Hierbij kan onderscheid gemaakt worden in genetica en Epigenetica. In beide velden wordt het genetisch materiaal van een bepaald organisme bestudeerd. In de genetica worden de structuur en functie van genen bestudeerd; hoe je DNA is opgebouwd uit genen die coderen voor eiwitten, de bouwstoffen van ons lichaam.

In de Epigenetica worden externe factoren bestudeerd die betrokken zijn bij modificaties van genexpressie ofwel wat bepaalt welke genen geactiveerd worden om eiwitten te maken, of welke genen geblokkeerd worden zodat de eiwitten waarvoor zij coderen juist  niet gemaakt worden. Je zou dus kunnen stellen dat genetica je natuurlijke aanleg van genen (nature) bestudeert en epigenetica kijkt naar hoe levensomstandigheden (nurture) de genen beïnvloeden.

Wil je hier meer over lezen, ga dan naar de site Mad in the Netherlands  Hier lees je wat ik er samen met Monique Timmermans over te vertellen heb en wat jouw voordeel van deze kennis is.

Kort gezegd, je ontdekt hoeveel invloed jouw gedachten en gevoelens hebben, vooral bij kinderen of voor jou als volwassen mens die kind is geweest.

 

Illustratie Agouti muizen: Annemarie van Essen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *