Waarom heb je moeite met het maken van keuzes

Je stelt jezelf een doel, je wilt afvallen. Telkens moet je weer nieuwe keuzes maken, eet ik die hamburger of neem ik de salade? Haal je zo je doel om af te vallen wel en hoe komt het dat het zo lastig is?

Wanneer mensen uit zichzelf zonder hulp zomaar aan een plan beginnen, mislukt het meestal en kan faalangst ontstaan. Omdat mensen hun valkuilen vaak niet weten, helpt kennis en begeleiding ze om mislukking te voorkomen en om minder angstig te zijn.

1 januari, de dag waarop veel mensen aan hun nieuwe voornemens beginnen. Toch haken de meesten na drie dagen al af. Wat maakt dat mensen het niet volhouden? Ze waren vol goede moed begonnen en zagen al voor zich dat ze bijvoorbeeld 10 kilo zouden afvallen of zouden stoppen met roken. Of sterker nog, op 5 januari zijn ze dat doel alweer vergeten!

Wist je dat maar 2,5% van de mensen hun doelen ook echt behalen?

De meerderheid haalt de finishlijn niet. De wil is er wel, maar het komt er niet uit. Dus als je je doel niet behaalt, ben je zeker niet de enige! Het goede nieuws: Wanneer je weet waarom dat zo is kun je je goed voor bereiden en gaat het je wel lukken.

Je brein werkt niet mee.

Dromen en doelen bereiken betekend dat je je gedrag moet veranderen, meestal angst(en) overstijgen, ongemak ervaren of ver uit je comfortzone gaan. Je brein ziet dat als een probleem.

Wist je dat wanneer je één “probleem” op wilt lossen, je er minstens 5 bij krijgt?

Stel je wilt die 10 kilo afvallen, je moet je probleem van overgewicht oplossen. Natuurlijk wil je dat het snel gaat lukken, het liefst in drie maanden. Is dat om te beginnen wel realistisch? De meeste mensen denken van tevoren niet na over de problemen die er automatisch op volgen en hebben ook geen plan om het 100% te laten slagen. Want, er kunnen allerlei nieuwe problemen ontstaan, waar je niet op zit te wachten.

  • Je bedenkt dat je erbij moet gaan sporten, waar haal je opeens die tijd vandaan en heb je daar wel elke keer zin in? Hoe makkelijk stel je dat uit naar de volgende dag?
  • Je bedenkt dat je anders moet gaan eten, je staat in de supermarkt en ze hebben twee ingrediënten van je recept niet. Wat ga je dan koken?
  • Je bedenkt dat je minstens 1,5 liter water per dag moet gaan drinken en je denkt poeh wat veel en je moet dan ook veel vaker te plassen.
  • Je bedenkt dat je moet gaan vasten en je maag knort, dat had je daarvoor zelden. Lukt het je dat gevoel te weerstaan? Wat is je gevoel als je toch toe geeft aan de enige zak chips in je kast?

Dit zijn voorbeelden die laten zien waarom het niet altijd lukt en al dat moeten ook nog eens veel stress geeft. Je gedrag veranderen, dat kost tijd en moeite en je brein heeft al hélemaal geen zin in lange termijn doelen die ook nog eens heel lastig zijn. We zijn allemaal geconditioneerd en denken niet op de juiste momenten aan beloften of afspraken die we met onszelf hebben gemaakt.

Je onbewuste Mind denkt alleen maar in zeer kortetermijnoplossingen en kiest voor plezier. Je onbewuste mind wil het liefst wegblijven van ‘pijn ‘of mogelijke ‘pijn ‘en je behoeden voor stappen en beslissingen die nadelig voor je kunnen zijn. Met de nadruk op ‘kunnen’, want het zou natuurlijk ook best een heel goede stap of beslissing kunnen zijn. Je onbewuste laat alles echter, op basis van ervaringen uit het verleden, het liefst bij het oude.

Je bewuste Mind denkt in lange termijnoplossingen, dus in de dromen die jij wilt bereiken, in de doelen die je wilt behalen. En daar kun je bewust een heel mooi tijdspad en actieplan bij maken. Daarna is het ‘alleen’ nog maar een kwestie van doen. Helaas is dat ook niet vanzelfsprekend zo. Evalueren en je bijsturen is heel belangrijk.

Je zou kunnen zeggen dat waar je bewuste als volgt redeneert: ‘

De ervaringen uit het verleden bieden volop mogelijkheden voor de toekomst’,

het onbewuste zegt:

‘De ervaringen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

En daarmee is een interne strijd geboren tussen enerzijds je rationele bewuste en anderzijds je meer emotie gedreven onbewuste. En nu komt het bijzondere. Heb jij enig idee hoeveel van de beslissingen die jij neemt vanuit je bewuste worden aangestuurd en hoeveel van je onbewuste? Schrik niet; liefst 95% van jouw gedrag wordt bepaald door je onbewuste en maar 5% door je bewuste. Als je dan ook nog eens beseft dat je onbewuste 200.000 keer meer informatie per seconde kan verwerken dan je bewuste: waar blijf je dan met je goede bedoelingen, je dromen, je doelen, je idealen?

Gelukkig zijn er oplossingen om je bewuste en onbewuste op één lijn te krijgen. Een van de oplossingen is kwantum denken. Zoals het in de topsport ook gebeurt, je resultaat voor je zien en vertrouwen dat het met de juiste inzet gaat lukken en al je gedachten richtten op wat je wilt. Met de kennis van nu is het mogelijk om moeiteloos te leven en het leven te leven wat jij het liefst wilt, het kan echt! Eerst moet je je bewust worden van je mindset, is die gericht op kansen en mogelijkheden of zie jij steeds beren op de weg. Heb je je plan vooraf goed onderzocht? Blijf jij in cirkeltjes rondlopen, geef je jezelf steeds weer een nieuwe kans en lijkt het toch telkens weer te
mislukken? Het kan anders gaan.

Wanneer je elke dag dezelfde gedachten hebt, hetzelfde gevoel en hetzelfde gedrag, krijg je géén ander resultaat, ook al denken en hopen mensen dat wel.

Om nieuw resultaat te krijgen zul je hier verandering in moeten brengen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *